En ammehistorie

Da jeg jobbet som barnepleier, pleide vi å veie barnet den dagen mor og barn skulle reise hjem. Det er helt vanlig at barnet har gått litt ned i vekt til den dagen de skal reise hjem. Noen blir til dagen etter også, hvis de er førstegangsfødende. Da pleide vi også å veie barnet,  og da hadde vekten snudd, og begynt å gå oppover igjen.

De som skal reise den dagen den første vekten blir tatt, er fleregangsfødende. Når vi ser at vekten er gått litt ned, vet vi at vekten har snudd til neste dag. Av og til går vekten ganske langt ned. Den kan ha gått ned over 10%. Da vil vi at mor og barn skal bli til dagen etter. Da setter vi i gang tiltak. Barnet må suge ofte, helst hver 3. time. Så gir vi litt tillegg etter amming. Da ser vi at vekten har snudd fint og er på vei oppover neste dag. Så da kan mor og barn dra hjem igjen.

En dag hadde jeg ansvar for en mor som hadde fått sitt fjerde barn. Hun skulle hjem den dagen. Jeg skulle bare veie barnet,  og så skulle hun hjem. Jeg fikk med meg barnet til vekten, jeg veide barnet,  og så viste det seg at barnet hadde gått ned over 10%. Jeg gikk inn til moren,  og fortalte at barnet hennes hadde gått ned over 10%. Jeg fortalte da at vi anbefalte mor å bli en dag til, og at vi startet et tiltak.  Hun måtte amme hver 3. time og så skulle jeg gi tillegg etter hver amming.

Det som da skjedde, var at hun nektet å bli der til neste dag. Hun fortalte da at alle hennes tre første barn hadde også gått ned over 10%. Hun hadde da tatt de med hjem og bare ammet de. Hun ville ikke at barnet skulle få noe tillegg heller. Ingen av de andre hadde heller ikke fått det. Hun hadde bare ammet. Hun fortalte meg at alle tre hadde vært runde og gode ved 6 måneders alder. Jeg kunne ikke annet enn å la henne dra. Hun kom ikke tilbake, så det gikk nok bra.

Det får meg til å tenke på at det vi lærer, kanskje er litt feil. Vi lærer at barnet trenger melk i magen nesten med en gang det blir født. Vi får mor til å legge til barnet nesten med en gang barnet er født, og hvis barnet ikke har sugd da, hjelper vi moren med å få ut litt råmelk, så barnet kan få melken på kopp. For det er veldig viktig at barnet får i seg melk. En annen historie jeg hørte en gang, var om en mor som fikk tvillinger. Hun fødte i et annet land. Etter fødselen fikk hun beskjed om at det ene barnet var død. Det andre barnet fikk hun ikke se på flere dager. Da hun begynte å få melkespreng spurte hun om hun ikke fikk gi barnet sitt litt melk. Da etter flere dager fikk hun barnet inn til seg, og barnet fikk melk. Hva hadde skjedd i mellomtiden? Hadde barnet fått tillegg? Eller hadde barnet ikke fått melk fram til mor spurte etter barnet? Kan egentlig spedbarn leve uten å få i seg melk flere dager?

Det er spørsmål vi egentlig ikke helt vet svar på. Hvor mye melk får barnet i magen de første dagene det dier? Noen har melk med en gang, andre får melk litt senere. Det er jo derfor vi veier barna, da får vi en pekepinn om hvem som har fått melk og hvem som kanskje må ha litt hjelp. Siden det gikk veldig bra med de barna som gikk ned over 10% uten tillegg, vil det vel helst gå bra med alle barn som går ned over 10%, bare man er tålmodig. Da må man tenke at det ikke er farlig for barnet å ikke få melk i magen noen dager.

Foreløpig er prosedyren sånn at barnet trenger mat i magen hele tiden, og hvis barnet går ned over 10% må det få litt tillegg, for å være sikker på at barnet får melk i magen. Hva tenker du? Hadde du hatt is i magen, og tenkt at melken kommer etterhvert, så barnet blir god og rund i 6 måneders alder?

Jeg må si at de fleste mødre gjør som vi sier når barnet har gått så mye ned. De blir en dag til, ammer ofte og lar oss gi barnet tillegg etter amming. Da går jo barnet fint opp i vekt til neste dag. Når de da kommer hjem, kan de fortsette med å bare amme.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: