Refluks hos spedbarn

Jeg har jo blitt mormor igjen. Fra før har jeg et jentebarnebarn på 1.5 år. Nå har min eldste datter fått en liten jente. Jeg har fått være mye sammen med dem denne første tiden. Min datter syns det har vært litt slitsomt, for hun har vært mye utilpass,  og grått mye. Vi har bysset, matet og gått mye med henne,  men har ikke helt forstått hva som har gjort at hun ikke er helt fornøyd.

En dag var vi sammen med den andre datteren min, som har den største barnebarnet mitt. Hun skulle prøve å få henne rolig. Hun klarte det en liten stund, men så ble hun sulten og ville ha mat. Hun hjalp til med å mate henne, hun får morsmelkerstatning på flaske. Etter maten, var hun fremdeles utilpass og gråt. Da sa hun at det var noen spedbarn som led av stille refluks,  kanskje hun også hadde det? Jeg hadde aldri hørt om stille refluks, så det var noe nytt for meg. Jeg måtte finne ut av hva det var.

Det jeg fant ut, var at refluks på spedbarn, var mageinnhold som gikk tilbake i spiserøret. Litt som sure oppstøt. Det var 6 % som trengte behandling for det, ellers var det ganske vanlig å ha det, men uten at man trengte behandling. Leger var kjent med fenomenet.

Det som var vanlig symptomer på refluks var at barnet gulper mye. 60-70% av alle spedbarn gulper mye, også mitt barnebarn. De andre symptomene var dårlig matlyst, noe jeg ikke syns mitt barnebarn har. Et annet symptom var at barnet la lite på seg. Mitt barnebarn legger fint på seg. Konklusjonen var at hvis barnet gulper mye, men la fint på seg og ellers virket tilfreds hadde ikke barnet refluks. Jeg kom frem til at mitt barnebarn ikke hadde refluks.

Har du et barn med disse symptomene er det første du bør prøve å heve hodeende, prøve å ha Fortykningsmidler i morsmelkerstatning en. Ha hyppige små måltider.

Hvis ikke det hjelper kan man allikevel behandle med medisiner som Protonpumpehemmere som heter Nexium og Omeprazol. Bivirkninger er Magesmerter, oppkast, diaré og Forstoppelse. Allikevel vil man merke bedring av symptomene etter et par dager, og ihvertfall innen 2 uker.

Jeg fant ut at på spedbarn, het det refluks på spedbarn, men på litt større barn kunne det hete stille refluks. Det var sjelden stille refluks på spedbarn med andre ord.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: