Dobbel lykke

Det er mange som sier at de er så glad for at de ikke fikk tvillinger, for de var så redd for at de skulle få tvillinger da de gikk gravid. Samtidig sier de som får tvillinger at de er veldig glad for å få tvillinger. Det er dobbel jobb, men dobbel lykke. De som får tvillinger først, sier at de syns det var greit, for de visste ikke om noe annet. Vi som fikk tvillinger til slutt, sier at det var greit, for vi var vant til barn fra før.

I Norge blir det født 15 tvillingpar per 1000 fødte, det betyr at hvis det blir født 30 000 i året, er det 450 tvillingpar.

Hvis du skal ha tvillinger, eller har fått tvillinger, kan du melde deg inn i tvillingforeningen. Jeg var med i tvillingforeningen en stund. Det var veldig hyggelig. Vi møttes hjemme hos hverandre og ga hverandre gode råd og diskuterte hvordan vi taklet dagene med tvillinger. Vi var også på turer og arrangementer med og uten tvillingene. Det var en fin tid, der de som hadde hatt tvillinger lengst, kom med gode råd til oss som var nybakte tvillingforeldre.

Hvis du skal ha trillinger, eller har fått trillinger, finnes det ingen egen forening for dere, dere må melde dere inn i tvillingforeningen.

Når det gjelder oss var vi egentlig glad for at vi fikk tvillinger. De kom ganske lenge etter de to første barna våre. Det var greit at det ble to da, så de ikke ble alene til slutt. De vil alltid ha glede av hverandre.

Vi fikk en gutt og en jente, så de er toeggede. Toeggede tvillinger er arvelig. I vår familie har også min mor tvillinger, så jeg har tvillingsøsken. Eneggede tvillinger er ikke arvelig, det sies at det skjer en feil, så egget deler seg i to. Derfor blir eneggede tvillinger helt like. De er fra samme egget. Derfor er aldri eneggede tvillinger av hvert sitt kjønn, men alltid to jenter eller to gutter.

Det sies også at det er større sjanse for å få tvillinger ved høyere alder. Det ble også født ganske mange tvillinger da de begynte med IVF, da ble det ofte satt inn flere egg, for å være sikker på at et av eggene ble befruktet. Nå blir det bare satt inn ett egg, for det ble så mange tvillinger av det.

Når det gjelder trillinger, blir det født et par per 1000 fødsler, så det er litt mer uvanlig. Det kommer av IVF, men jeg har hørt om trillinger som er blitt unnfanget spontant.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: