Å amme tvillinger

Det kreves en hel landsby å amme tvillinger. Du må bruke all din tid den første måneden. Det er viktig at du får amme, hvile og spise og sove, og ikke noe særlig utenom det. Du skal jo produsere melk til to, og det krever at du hviler deg mye. Da er det viktig at du har noen rundt deg som kan hjelpe til med husarbeidet og alt det andre som kreves i en husholdning. Mannen din kan jo gjøre mye, men kanskje du har annen familie og venner som kan hjelpe deg?

Hvordan skal du amme tvillingene? Vil du amme dem en og en? Noen foretrekker å gjøre det. Det vil ta enda mer av tiden din. Andre vil amme tvillingene samtidig. Da trenger du en stor og god tvillingammepute. Du kan legge barna med hodet mot hverandre og bena ned mot hver sin underarm, eller du kan legge barna etter hverandre, så bena ligger i samme retning. Noen legger barna til på det samme brystet hver gang, andre lar barna bytte på å suge på brystene. Det siste er kanskje lurt, da de kan suge litt forskjellig. Da blir det ikke så forskjellig melkemengde i brystene.

Når man ammer et barn, sier vi at barnet kan suge så lenge det vil, men ikke lenger enn en halv time på et bryst. Når det gjelder tvillinger, trenger de å få nok melk fra bare et bryst, så da må de få suge dobbelt så lenge, for å få nok melk. Det er ikke uvanlig at de må få suge en times tid.

Hvis du klarer å amme tvillingene dine i 6 måneder er du veldig flink. Du sparer deg jo også for mye jobb med vasking av flasker og laging av morsmelkerstatning. Du gir jo også tvillingene dine det beste som er, nemlig morsmelk. Noen klarer å amme sine tvillinger et helt år. Det er veldig imponerende. Andre må kanskje amme litt og gi litt morsmelkerstatning ved siden av. Klarer du å amme, er det også en annen fordel du får. Du forbruker nemlig 700 kcal i døgnet på å amme tvillinger.

For å hjelpe til med melkeproduksjonen, går det også an å pumpe seg ved siden av ammingen. Da kan du f.eks amme den ene tvillingen, og gi pumpemelk på flaske til den andre tvillingen. Det er mange muligheter.

Uansett hvordan du snur og vender på det, går veldig mye av tiden din til amming når du har tvillinger. Noen ganger kan man føle at det bare er amming og amming. Det er da det er greit å ha noen der til å ta seg av det andre, så du kan hvile litt. Antagelig er det mangel på hjelp som gjør at noen må hive inn håndkle og begynne med morsmelkerstatning og flasker.

Før i tiden fikk man husmorvikar, som kom å hjalp tvillingmoren med husarbeidet og hjelp til eldre barn. Nå finnes det ikke husmorvikarer lenger. Det er litt synd, for det er ikke alle som har familie nær seg.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: