Barseltårer

Det første som skjer etter at du har født, er at kroppen produserer morfinedorfiner og adrenalin. Det gjør sånn at den nybakte mor føler seg veldig våken, oppspilt og lykkelig det første døgnet. Det er sånn fra naturens side, for at mor skal passe på sitt nyfødte barn på best mulig måte. 80% får barseltårer to til fire dager etter fødselen. Du har født verdens nydeligste baby, og skulle være verdens lykkeligste mor. Så hvorfor gråter du? Du føler deg utilstrekkelig og føler bare trang til å gråte. Det kommer plutselig og er ikke der hele tiden. Innimellom er du verdens lykkeligste mor. Det er ingen som har fortalt at du kan få en sånn følelse, og at du bare må gråte. Da jeg jobbet på barsel, kalte vi det tre dagers tårer. Det gjorde vi fordi tårene ofte kom den tredje dagen. Så var det over. Det var det vi trodde. Nå vet jeg at det er en sannhet med modifikasjoner. Du kan føle en følelse av utilstrekkelighet og følelsen av å være en dårlig mor. Det kan komme over deg en god stund, kanskje de fire første ukene. Da vil jeg nå si med en gang, at du er en fantastisk mor. Du er den beste moren ditt barn kan få. Det er helt normalt med barseltårer. Går det lenger enn fire uker, bør du få hjelp.Det kan være tegn på fødselsdepresjon. Da kan kanskje medisin hjelpe deg en liten stund.

Det er ikke bare mor som kan få barseltårer. Far og medmor kan også få det. Det kommer av at hele livssituasjonen er snudd på hodet for en liten stund. Det er en stor omveltning i livet å få barn. Nå er det barnet som er i fokus. Mange vil si at det er en livskrise de holder på å komme igjennom.

Noen kalle barseltåre tiden for baby blues. Det er mange tanker som kommer når du har baby blues. Du kan føle deg som en dårlig mor, men du kan også føle at du aldri skulle ha blitt gravid, og fått barn, eller at du er skuffet over babyen. Du tror du aldri kommer til å bli en god forelder. Du får dårlig samvittighet for at du ikke er i den lykkelige babyboblen, men du skal vite at det er ganske vanlig å få denne reaksjonen. Det er ikke noe som er feil. Å finne seg til rette i foreldrerollen er ikke veldig lett. Det er ingen dans på roser å bli foreldre.

Hvis du har problemer med å få til ammingen, kan det også gi forsterket barseltårer. Du skjønner ikke hvordan alle kan si at ammestunden er kosestund for mor og barn. Du syns det bare er kaos og trist stund. Kanskje barnet bare gråter og virker utilfreds. Da er det ikke så mye babylykke, bare trist og du får bare lyst til å gråte.

Har du funnet ut ganske tidlig at du ikke vil amme, kan den beslutningen også gjøre at du ikke føler deg som en god nok mor. Det kan også gi deg barseltårer. Du føler deg lykkelig innimellom, men så kan et uoverveid ord få lasset til å falle og du blir lei deg og får bare trang til å gråte.

Denne tilstanden er vanlig den første tiden, men hvis det vedvarer over fire uker, bør du snakke med helsesøster. Du skal ikke gå rundt å føle deg utilstrekkelig og dårlig så lenge. Du føler deg kanskje bra 80% av tiden, men begynner lett å gråte, da må du få hjelp. Det skader ihvertfall ikke å snakke med helsesøster.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: