Har barnet ditt kolikk?

Det er en stor overgang å få barn for første gang, og du vet ikke hva godt du skal gjøre for ditt barn. Den største utfordringen er at barnet gråter mye. Det kan tære på en mors selvtillit at hun ikke klarer å trøste barnet. Men hva er kolikk og hva er normal kveldsuro? Det kan være vanskelig å finne ut av. Når du vet at barnet er mett, og barnet har bæsjet, og blitt skiftet på og skulle være fornøyd, fortsetter hen å gråte. Noen ganger er hen helt utrøstelig, og du går og går, bysser og bysser, uten at det hjelper. Det kan være tarmene, som fremdeles er umodne, og kan gi smerter. Det er helt normalt å måtte bysse å gå mye rundt med barnet om kvelden. Det er normal kveldsuro.

En som har kolikk skriker veldig mange timer i døgnet. Det kan bli opp til 18 timer i døgnet. Da er gode råd dyre. Noen prøver å gå til kiropraktor. Det kan bedre det noe, slik at barnet gråter litt mindre i døgnet. Det kiropraktoren gjør er å ta en samtale med foreldrene først. Deretter gir han en veldig skånsom behandling. Han gjør det samme som han gjør med voksne, å få muskulatur og ledd til å bevege seg normalt.

Det finnes også noen råd man kan gjøre hjemme selv. Du kan prøve å gi litt sukkervann. Da er det lurt å ha en liten sprøyte uten spiss å gi sukkervann til barnet på det. Det trengs bare noen milliliter på sprøyte. Da koker du en dl vann med en spiseskje sukker, og kjøler det ned. Sukkervannet kan stå i kjøleskapet i 2 døgn. Sukkervannet skal virke smertestillende. Du skal bare gi 2 til 5 ml på sprøyte av gangen. Det kan gis hver time.

Det er omstridt med sukkervann, noen mener det er farlig for barnet. Det er som å gi vin til voksne, er det noen som sier. De mener også at det kan bli et høyt blodsukker av det. Det er kanskje hvis man gir barnet sukkervann hver time det gråter og over en lang periode. Jeg tenker at hvis man ikke merker noe veldig bedring av sukkervannet med en gang, trenger man ikke å fortsette med det. Hvis du syns det hjelper, og vil gi barnet ditt sukkervann hver gang det begynner å gråte, må du kanskje vurdere om det kan bli litt mye sukkervann for barnet. Kolikken er jo veldig slitsom mens det holder på, men det gir seg ved 3 mnd alder. Kanskje du bare skal komme deg igjennom det, selv om det føles som en evighet.

Noen mener at barnet bare trenger kontakt med mor og far, og at det kan hjelpe på gråten. Uansett om barnet ditt bare har vanlig kveldsuro eller kolikk, er det viktig med nærkontakt fra mor og far. Det å gå med barnet på armen eller over skulderen gir en viss smertestillende effekt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: