Barseltiden

Tiden du får på barsel er 60 timer som førstegangsfødende og 48 timer som fleregangsfødende. Det har utviklet seg veldig fra da min farmor fikk barn og til mine barn nå har fått barn. Da min farmor fikk barn lå hun i 14 dager på barsel. Da lå hun hele tiden, og fikk stelt seg i senga. Hun fikk inn barnet til amming til faste tider. Det var nok litt forskjell på land og by. Hun bodde i byen. På landet fødte de kanskje mere hjemme, da var det vel opp å stå ganske fort. Da jeg fikk barn, var jeg en uke på barsel første gang, og så en tre, fire dager. Så det blir kortere og kortere på barsel.

Nå må man bare greie seg selv. Nå som jeg har blitt mormor igjen, ser jeg på nært hold hvordan det er å ha spedbarn. Jeg har vært litt og hjulpet henne med barnet. Hun trenger litt avlastning, men jeg ser også at det er fint for en som er i barsel at det kommer en å hjelper litt til med husarbeidet. Det er deilig for mor å bare konsentrere seg om barnet, så kan noen andre ta det andre. Sånn sett er det synd at det er slutt på husmorvikarene.Min mor fikk husmorvikar. Da hadde hun meg og så fikk hun tvillinger. Husmorvikaren tok seg av meg og husarbeidet, så moren min kunne konsentrere seg om tvillingene. Jeg har hørt litt rundt om det er behov for husmorvikar igjen, men det ser ut som de fleste heller vil ha en i familien eller venner til å komme å hjelpe dem i barseltiden.

Barseltiden er den tiden det tar kroppen å komme til normalen igjen etter fødselen. Det tar seks uker. Masse skjer på seks uker. Det er den tiden det tar å bli kjent med ditt barn. Når det har gått seks uker, har dere kommet inn i en rutine, og ting har roet seg med babyen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: