Hørseltest

En av oppgavene vi barnepleierne hadde var å ta hørseltest. Det tok vi på det andre døgnet, fordi det kunne være litt fostervann i ørene det første døgnet. Da er det vanskelig å få hørselstesten til å gå igjennom. Da jeg begynte som barnepleier, var det ikke begynt med å sjekke hørselen. En dag var det kommet et apparat som sjekket hørselen til de nyfødte. Det høres kanskje rart ut. Hvordan kan man sjekke hørselen på nyfødte, som ikke kan si ifra at de hører ? Det som skjer, er at vi setter inn en propp i øret til barnet. Fra den proppen går det et signal inn til hjernen til barnet. Har barnet normal hørsel, går det et signal fra hjernen til apparatet. Det er helt utrolig det som er funnet opp. Vi syns det er lettest å ta hørseltest mens barnet sover, så vi sier i fra til foreldrene, at de må si i fra når barnet sover. Det blir best resultat av det.

Når det viser seg at barnet ikke har hørsel, det kan skje. Vi tar bare flere tester, og hvis ingen går igjennom, blir barnet sendt videre til et hørselsenter. Det som er fint med det, er at det blir fanget opp veldig tidlig. Da kan man sette inn implantat mye tidligere enn før. Det kan gjøre sånn at barnet kan høre på en annen måte enn før.

Selv om det er fint at de finner fort ut av det, er det en sorg for foreldre å få en sånn beskjed. Selv om barnet får operert inn implantat, vil det jo aldri høre som oss andre. Det vi f.eks ikke høre forskjell på damestemmer og mannstemmer.

Det er 1,3 av 1000 nyfødte som har hørselstap eller hørselhemming. Det er viktig at disse behandles fort. De blir behandlet på et hørselsenter.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: